Як привчити кішку до лотка-без нервів і назавжди

Як привчити кішку до лотка-без нервів і назавжди

Якщо дорослий кіт живе в будинку давно і ходить в туалет туди, куди заманеться, значить, щось було втрачено на початкових етапах. Щоб привчити кішку до лотка, потрібні комплексний підхід, терпіння і розуміння того, що биттям і лайкою ви навряд чи чогось досягнете.

Кошеня VS Лоток. 7 корисних порад для їх примирення

Навчання кошеня правилам його нового будинку починається відразу після того, як він в нього потрапляє.

ПОРАДА ВІД ВЕТЕРИНАРА
Лоток і наповнювач повинні бути готові до моменту появи в будинку кошеня. З місцем для туалету потрібно визначатися відразу, і його бажано не міняти, інакше доведеться переучувати кота, а це складно. Забезпечте хороший доступ до лотка і простежте, щоб відведене для нього місце було максимально затишним. Зверніть увагу на борти піддону-вони не повинні бути занадто високими для кошеня.

 

Якщо будете робити так, як написано нижче, проблем виникнути не повинно.

Рада 1. Обмежте тварина в пересуваннях по квартирі або будинку поки бачите, що кошеня не ходить в лоток. Так можна полегшити собі спостереження за ним: спочатку бажано постійно перевіряти що і де робить кошеня. Якщо бачите, що він стурбовано крутиться на одному місці, намагається прилаштуватися, підніміть і віднесіть його до лотка.

Рада 2. Після кожного годування і пробудження відносите кота до туалету, щоб він зробив все, що потрібно. Силу не застосовуйте, все повинно бути природно.

Котенок не ходит в лоток

Рада 3. Якщо бачите, що кішка не знає, що робити в піддоні, покажіть їй як копатися в наповнювачі і/або візьміть за лапку і зробіть їй кілька характерних рухів.

Рада 4. Якщо не встежити і кіт сходить в туалет там, де сам вважатиме за потрібне, умочіть в калюжці шматок паперу, покладіть в піддон, щоб у вихованця була можливість знайти його по запаху.

Рада 5. Якщо все робите правильно, але кіт не ходить в свій лоток, спробуйте змінити наповнювач.

Рада 6. Перший час, поки результат не закріпиться, після кожного вдалого «походу» обов'язково хваліть кошеня. Робіть це не дуже гучним голосом, щоб не налякати, але і не дуже тихо, інакше кіт просто не зрозуміє, що до нього звертаються. Називайте його по імені, погладжуйте.

Рада 7. Завжди вчасно прибирайте з лотка мокрий і брудний наповнювач. Кішки славляться своєю охайністю, і неприбрані піддони вони просто ігнорують.

Не економте на наповнювачі, в порожній піддон з гратами коти не завжди ходять із задоволенням, тому що:

  • Решітка тисне на подушечки на лапах.
  • Кіт з часом набирає вагу, Решітка під ним прогинається, лапи стосуються мокрого дна піддону. З цієї причини нерідко господарі скаржаться на те, що кіт або кішка перестали ходити в лоток – він просто перестав їм подобатися.
  • Коти люблять копатися в чомусь сипучому, тому, якщо не будете відмовляти їм у цьому задоволенні, успіх забезпечений.

Варто карати, якщо кіт не ходить в лоток?

Криками, шльопанцями і тапками навряд чи можна навчити кота ходити в туалет в піддон. Якщо привчаєте місячного кошеня до лотка, він може злякатися через крик або ударів, не зрозуміти, що від нього вимагають. Не факт, що бажання орущего господаря зрозумілі і коту постарше. Він взагалі може образитися і надалі робити на зло.

ПОРАДА ВІД ВЕТЕРИНАРА
Не варто лаяти і бити тварину, тому що його реакція непередбачувана. Насильством ви мало чого досягнете, з котом, як і з дитиною, потрібні грамотний підхід, час і терпіння.

 

Якщо у вас є цікавий досвід того, як ви привчали кошеня до лотка, поділіться з нами і нашими читачами. Цілком можливо, що Ваша порада врятує чиїсь фіранки або навіть котяче життя.