10 найрозумніших собак планети

Собаки всі розумні, безумовно, але є особливо видатні породи. Проводилися спостереження, і одним з найвідоміших є те, що пройшло під керівництвом канадського професора психології Стенлі Корена. У написаній ним на цю тему книзі перераховуються найрозумніші собаки, і розповідається про собачому інтелекті. Вона видається більш ніж 20 мовами світу, витримала більше 15 випусків, що досить показово.

Чого хочуть люди, вибираючи саме розумну собаку? Професор розповів про те, що інтелект у тварин варто розглядати з точки зору генетичної схильності, здатності до адаптації до зовнішніх умов і до навчання. Останній аспект І був узятий за озброєння професором при складанні списку найрозумніших порід собак. Тому не можна однозначно говорити, що якщо собака не потрапила в топ-10, то вона дурна, вона просто інша, зі своїми унікальними здібностями.

У книзі У Корена наведено список з 80 порід, поділений на групи. Ті 10 порід, що входять в останню групу, дуже добре піддаються дресируванню: в 95% випадках нові команди виконуються з першого разу, Для їх заучування потрібно всього 5 повторів. Для порівняння, собакам з 80-70 місць списку потрібно близько 100 повторів команди, і з першої спроби вони виконують те, що потрібно, лише в 25% випадків. У цій групі: Англійський бульдог, Пекінес, чау-чау, мастиф, басенджи, бладхаунд, Бігль, ши-тцу, Афганська і російська псова хорти, бассет-хаунд.

Але повернемося до піднятого питання.

Для підтримки інтриги варто почати з десятого місця.

Австралийская овчаркаАвстралійська вівчарка. Вона дивує строкатим забарвленням, дуже ласкава, слухняна, спритна і працьовита.

РотвейлерРотвейлер. Собаку неможливо з кимось переплутати: велика голова, потужний тулуб, впевнена стійка і заспокійливий вираз морди. Вважається, що саме предки ротвейлерів колись були на службі у древніх єгиптян, і що їх зображення висічені на гробниці Тутанхамона. У ротвейлерів залізний характер, вони віддані, впевнені в собі, сміливі, на них можна покластися.

Папильон (фален)Папільон (фален). Ця найрозумніша порода собак і називається, і виглядає весело. Великі вуха, Лисяча мордочка, м'яка шерстка, невеликий розмір і роблять папільйона улюбленцем дітей і дорослих. У них легкий характер, хороша пам'ять, вони швидко прив'язуються до своєї сім'ї, вміють підлаштовуватися під настрій господаря: якщо йому сумно, папільон теж буде спокійним, хоча і вважає за краще активні ігри.

Лабрадор ретриверЛабрадор ретривер. Ця собака, крім інтелектуальних здібностей, приваблює потужним статурою і зростанням. Незважаючи на значний вигляд, ретривери ніжні, дуже доброзичливі. А ще вони слухняні, проникливі, можуть бути повдирями, рятувальниками, використовуватися для пошуку наркотиків і вибухівки.

Шелти (шотландская овчарка)Шелті (шотландська вівчарка). Цю розумну породу собак часто плутають з коллі, думаючи, що це особливий, зменшений її вигляд, але все ж Шелті – це окрема порода. Тварини прив'язані до людей, але варто поважати їх почуття власної гідності. Вони відрізняються швидкою реакцією, незалежні, дбайливі, вміють за допомогою різних звуків передавати емоції і настрій, здійснювати осмислені дії.

ДоберманДоберман. Ці собаки закохують своєю граціозністю. Вони вірні, хоробрі, залишаються спокійними, якщо навколо все в порядку, але якщо господар в небезпеці, від дружелюбності не залишиться і сліду. Добермани-охоронці, хороші компаньйони. Хтось може боятися їх агресивності, але все вирішує правильна соціалізація собаки.

Золотистый ретриверЗолотистий ретривер. Він дуже добрий, слухняний, відданий, завжди намагається чимось допомогти господареві. Цю розумну собачу породу часто використовують поліцейські, митники, служби охорони в аеропортах.

Немецкая овчаркаНімецька вівчарка. Те, що ця порода є в списку, та ще на третьому місці з 80, мало кого дивує. Ці собаки практично позбавлені недоліків характеру. Вони не люблять байдикувати, вміють приймати самостійні рішення. Якщо відчувають небезпеку, особливої команди чекати не будуть, а кинуться захищати, причому до останнього: вівчарки безстрашні і готові жертвувати собою.

ПудельПудель. Багато хто дивується, бачачи його в списку, та ще на другому місці. Але пуделів не дарма відносять до найрозумнішим собакам: вони кмітливі, уважні, їх навіть називають хорошими слухачами і співрозмовниками, незважаючи на те, що говорити ці собаки все ж не вміють. Пуделі-хороші напарники для літніх і хворих людей, вони контактні, вміють співчувати, радіти і засмучуватися разом з господарем.

Бордер-коллиБордер-коллі. Її екстер'єр невибагливий, через незнання собаку легко можна сплутати з дворнягою, але інтелектуальні здібності бордер-коллі вражають. Вони слухняні, добре дресируються, енергійні і працездатні, тому їм потрібно завжди знаходити заняття. Багато собачники знають про Ріко, наглядом над яким займався Лейпцизький Інститут еволюційної антропології. Ріко пам'ятав і знав значення 200 простих слів, і команди, яким його вчили, виконував навіть через місяць після закінчення щоденних тренувань.

Тим, хто підшукує найрозумнішу собаку, перед покупкою варто ознайомитися з характеристиками породи і приготуватися до того, що тварині потрібно буде приділяти багато час. У собаки можуть бути здібності, але якщо їх не розвивати, очікуваного результату може не бути. Успіхів вам і вашому улюбленцю.