Хочете навчитися чистити вуха собаці швидко і ефективно?

Как и чем правильно чистить уши собакеЧистка собачих вух-звичайна гігієнічна процедура, але викликає досить багато побоювань, особливо у новачків-собаківників. Не всі вважають її обов'язковою, але кожен заводчик повинен розлучитися з цією помилкою і дізнатися як чистити вуха собаці безпечно і ефективно.

Періодичність проведення чистки

Універсального ради немає, тому що у різних собак по-різному виділяється вушної секрет. Це залежить від харчування, анатомічної будови вух, стану здоров'я тварини і навіть пори року.

Для вихованців з довгими вухами чистка організовується приблизно раз на тиждень, з короткими-два рази.

Поради від ВЕТЕРИНАРА: огляд вух проводите частіше, якщо зможете, раз в день. Не чистіть вуха без потреби. Є собаки, у яких вуха залишаються чистими кілька тижнів або місяців, і це цілком нормально.

Чим чистити вуха собаці і чим не чистити

Ефективними засобами можна назвати:

  • спеціальні серветки або диски для чищення;
  • спеціальні лосьйони - заливаються у вушний прохід, рекомендуються більшістю собаківників;
  • оливкова олія-не можна заливати у вуха;
  • зелений чай - не заливається в вушний прохід;
  • відвари ромашки, лаванди, календули – також для поверхневої обробки.

ПОРАДА ВІД ВЕТЕРИНАРА. Лосьйон, який заливається в вухо собаці, повинен бути теплим.

НЕ МОЖНА чистити вуха вихованцеві:

  • перекис водню;
  • спиртовими розчинами;
  • соляними розчинами.

Перераховані кошти можуть висушити, обпалити ніжну шкіру вуха.

Не варто використовувати для звичайної гігієнічної обробки лікувальні краплі для вух собак, незважаючи на те, що знайомий ветеринар це може практикувати. При сучасному асортименті засобів для чищення, які ще й можуть дешевше обходитися, сенсу в цьому немає.

Ваші "інструменти" - це ватяні диски, тканинні (якщо не спеціальні) серветки, при необхідності вата, ножиці, гребінець.

Небажано використовувати для чищення ватяні палички і паперові Серветки. Паличками можна проштовхнути сірчану пробку всередину, а папір просто розмокне під дією вологи і ускладнить очищення вух.

Як чистити вуха собаці-порядок процедури

Дуже добре і зрозуміло процес показаний в цьому відео:

Коротко опишемо і його для тих, хто не хоче дивитися (хоча це всього 3 з половиною хвилини, все ж рекомендуємо) і трохи доповнимо:

  1. Спочатку забезпечується нормальний доступ до вух: шерсть, що росте навколо, при необхідності відсувається гребінцем або пальцями, а та, що стирчить з вушного проходу, обережно вищипується (часто це вже відмерлі волоски, тому собаці не боляче) або зістригається.
  2. Вухо наповнюється миючим лосьйоном.
  3. Робиться масаж підстави вуха. На правильність його проведення вказують хлюпають звуки.
  4. Собаку відпускають, вона трясе головою, одночасно витрушуючи з вушного проходу рідину і накопичену сірку.
  5. Вушна раковина обережно протирається ватним диском або чистою серветкою.

При огляді і чищенні вух собаки варто звертати увагу на:

  1. Занепокоєння тварини. На відео видно, що вихованець стоїть цілком спокійно, так і повинно бути. Якщо собака верещить, гарчить, скиглить після дотику до вух, їй явно боляче, варто звернутися до лікаря, щоб виключити запалення.
  2. Собака нахиляє голову, намагається почухати вуха об меблі, стіни і т.п. – також потрібно пройти обстеження, щоб встановити причину дискомфорту.
  3. Почервоніння, припухлість, рясні виділення з вушних проходів з неприємним запахом або без нього. Візит до лікаря обов'язковий.

ПОРАДА ВІД ВЕТЕРИНАРА. Деякий здоровий тваринам все ж неприємно, коли їм заливають рідину в вухо. В цьому випадку, щоб почистити вуха собаки можна скачати з вати кульку, змочити його лосьйоном, вкласти в вушний прохід, півхвилини помасажувати як описано вище, після вийняти вату і протерти вухо.

Не переживайте, якщо якась частина лосьйону після чистки залишиться всередині, він не заподіє шкоди, поступово вбереться в тканини або витече.

Ще раз нагадаємо, що в вуха заливається тільки спеціальний засіб, а маслом, зеленим чаєм або трав'яним відваром можна проводити тільки поверхневу обробку вушної раковини.

Порада ВЕТЕРИНАРА: починайте чистити вуха собаці, коли вона в хорошому настрої, не ведіть себе агресивно, все робіть гранично обережно. Після процедури похваліть улюбленця, дайте йому чогось смачного. Особливо важливо не завдавати дискомфорту при чищенні вух цуценяті: собака з дитинства повинна звикати до цієї процедури.

А як часто ви займаєтеся чищенням вух собаки? Яке професійне або домашнє засіб можете порекомендувати?