Лабрадор-опис породи, особливості характеру і змісту

Лабрадор«Hey Lab! Come here!",- ось так невигадливо призивали до себе англійські собачники своїх вихованців більше 100 років тому. Собака лабрадор була завезена з Канади до Британії в 19-му столітті, де і була офіційно зареєстрована. Спочатку її називали собакою Сент-Джонса - за назвою столиці провінції Ньюфаундленд і Лабрадор, в якій вона була знайдена. Але пізніше стало зрозуміло, що Лабрадор або скорочено Лаб вимовляти зручніше. Так і залишився цей великий, розумний пес з такою назвою. ДО РЕЧІ, найрозумнішим його називають не дарма: лабрадори займають 7-е місце з 80 (!) у списку собак з розвиненим інтелектом, добре піддаються дресируванню.

Різновиди собак лабрадорів

Повністю назва породи звучить як "лабрадор ретривер", що пояснюється історією виведення породи. Канадські Собаки Сент-Джонса спаровувалися з кучерявошерстими ретриверами, так з'явився лабрадор. Правильним буде вказати, що лабрадор ретривер – це одна з 6 офіційно визнаних різновидів ретриверів.

Спочатку єдино можливим забарвленням собаки вважався чорний, пізніше додалися палевий і шоколадний. Кілька фото порід лабрадорів для прикладу:

Палевый лабрадорЧерный лабрадорШоколадный лаюрадор

 
 

А тепер можна перейти до опису екстер'єру.

Короткий опис породи лабрадор. Що потрібно знати майбутньому власнику

Дивлячись на лабрадора, бачиш середньої висоти (не більше 57 сантиметрів в холці) собаку, з потужними лапами, великою головою, висячими вухами.

У лабрадорів рівний корпус, широка поперек, «глибока» груди, сильна, добре посаджена шия, прямі передні і розвинені задні лапи.

Хвіст у собак особливий-товстий, до низу звужується, недовгий, але і не короткий, покритий грубою шерстю.

ВАЖЛИВО. Хвіст у ретривера лабрадора загинатися на спину не повинен.

Очі у тварини середні за розміром, коричневого або горіхового кольорів.

Вуха висять, прилягають до голови.

Більш детальний опис лабрадора є в стандарті FCI №122, з цим документом бажано ознайомитися перед придбанням собаки.

Що повинно насторожити при огляді цуценят:

  • Низько посаджені вуха.
  • Слабка, худа, коротка шия.
  • Слабкі, викривлені передні лапи.
  • Розпущені, довгі пальці.
  • Погано виражені колінні суглоби.
  • Дефекти прикусу-недокус або перекус.
  • Загострена морда, погано розвинені ніздрі.
  • Навколо очей немає пігментації. У них злий вираз, колір не відповідає стандарту.
  • Довга, рідкісна шерсть, білі плями. ВАЖЛИВО. У породи лабрадор зазвичай рівномірне забарвлення, допускається хіба що мале пляма білого кольору на грудях.
  • Постійний гавкіт, дивна поведінка, агресія, лякливість цуценя.

Ось так виглядають малюки лабрадора.

Щенок лабрадора

Характер лабрадора

Вдачі цієї собаки може позаздрити навіть людина: вони сповнені любові і практично завжди в гарному настрої. З ними легко у всіх сенсах: вони доброзичливі, спокійні, грайливі, не тільки піддаються дресируванню, але і очевидно отримують задоволення від навчання і щосили намагаються догодити коханому господареві. Собаки лабрадори запросто заводять дружбу з людьми і тваринами. Хіба що на птахів вони реагують як мисливці, але і тут бувають щасливі винятки.

Лабрадори-це собаки для сім'ї, вони швидко стають її активними членами, по-своєму, але явно беручи участь у важливих і не дуже події. Вони потребують спілкування в буквальному сенсі, при цьому особливістю характеру лабрадорів є те, що собаки примудряються не набридати. Вони вміють підлаштовуватися під настрій людини і навіть його звички. Собаку можна навчити приносити якісь речі, включати світло, закривати/відкривати двері: позначаються високі інтелектуальні здібності пса.

Когось може хвилювати, як будуть ладити лабрадор і діти, але турбуватися не потрібно: любові у цієї собаки вистачає навіть на сторонніх, а про дітей її господаря і говорити нічого. Вона відмінна доглядальниця і компаньйон.

Дресирування, виховання лабрадора

Займатися з цими собаками потрібно регулярно, для заучування команд їм вистачає декількох повторів. За непослух суворо карати не можна: ретривер не злопам'ятний, але може дуже засмучуватися через те, що господар їм незадоволений. Кращий спосіб заохочення під час дресирування лабрадора – добре слово і вкусняшка, а якщо пес винен, можна просто строго сказати «не можна» або пожурити його з відповідною інтонацією, і він зрозуміє.

Хвалити собаку потрібно, але без перегинів, щоб не розбалувати.

Якщо господар готовий вкласти в дресирування цуценя лабрадора час і зусилля, щоб навчити його командам і дисципліні, він отримає відмінного друга і помічника.

Як доглядати за лабрадором

До всіх достоїнств собаки варто додати простий, необтяжливий догляд.

Шерсть лабрадора ретривера потрібно вичісувати раз в 7 днів, під час линьки 2-3 рази.

Купати без особливої потреби собаку не потрібно, але якщо вона на прогулянці дорвалася до водойми, після шерсть потрібно помити проточною водою, насухо витерти.

Ухо. Догляд за лабрадором передбачає регулярний огляд вух: через особливої форми в них може накопичуватися бруд, можуть ховатися паразити, тому їх потрібно очищати, щоб запобігти запалення.

ПОРАДА ВІД СОБАКІВНИКА

Після купання вуха обов'язково насухо протираються.

Зуби собаці чистяться щодня.

 

Тих, хто запитує про те, як доглядати за лабрадором ретривером, це може бентежити, але звикнути можна.

Кігті стрижуться приблизно 1 раз в 1,5 тижні.

Переваги та недоліки собаки породи лабрадор

З переваг можна виділити:

  1. Привабливий екстер'єр.
  2. Безмежне дружелюбність, доброту.
  3. Високу здатність до дресирування.
  4. Необтяжливі догляд і виховання лабрадора.
  5. Орієнтованість на людину.

Недоліки, судячи з відгуків тих, хто ділився досвідом утримання лабрадора, все ж є:

  1. Занадто добрий, тому поганий охоронець.
  2. Дуже любить воду, не гребує навіть калюжами.
  3. Може копатися в смітті, приносити господареві «трофеї» у вигляді дохлих птахів і мишей.
  4. Гризе все, що бачить.
  5. Хропти.

Майже по кожному з цих пунктів той, хто не шкодує сил на виховання і догляд за лабрадором, зможе дати спростування:

  • Те, що лабрадори погані охоронці, обумовлено генетично. Так, надприродного від них чекати не потрібно, але якщо знати як дресирувати лабрадора, можна навчити його командам «чужі» і «охорона».
  • Воду собаки дійсно дуже люблять, але зате немає проблем з купанням, і, знову ж таки, потрібно вчити слухняності, щоб собака або не лізла в калюжі, або швидко, на вимогу господаря виходила.
  • "Трофеї" пояснюються тим, що собаки породи лабрадор мисливці за покликанням, боротися з цим марно. Ритися в смітті їх можна спробувати відучити, хоча залишати надовго пакети в зоні досяжності все ж не варто.
  • Лабрадори погано переносять самотність, до того ж дуже активні, тому цінні речі від них краще прибирати. А ще потрібно гуляти з ними більше і виховувати.
  • Що стосується хропіння, його не завжди можна порівняти зі звуками, які видають уві сні мопси, пекінеси і... люди. Все терпимо, якщо собака улюблена.

Лабрадор ретривер в квартирі-бути чи не бути?

Питання виникає, тому що ці собаки відносно великих розмірів і активні. Їм потрібен певний простір, тут не посперечаєшся. Добре, якщо лабрадор буде жити у великій квартирі або в будинку з присадибною ділянкою, на якому йому можна буде гуляти. Обов'язково перед покупкою потрібно подумати, чи не буде собаці тісно.

ПОРАДА ВІД СОБАКІВНИКА. Якщо зацікавилися саме породою лабрадор, крім того, що ознайомитеся з її характеристиками, фото, відгуками про неї, подивіться фільм «марлі і я».

І наостанок цікаве відео про лабрадорчиках :)


 

А Який ваш досвід спілкування з лабрадорами? Згодні, що ці собаки, як діти-пустотливі, але улюблені?