Глисти у собак-профілактика, симптоми, лікування

Глисты у собакЗаспокоїмо ми чи ні, але уникнути зараження глистами домашнього улюбленця навряд чи вдасться. Глисти у тварин - не рідкість, але і розслаблятися не варто. Потрібно постійно проводити профілактику, уважно стежити за здоров'ям собаки. Про це, а також про небезпеку гельмінтів, джерела зараження і способи лікування ми збираємося розповісти сьогодні.

Чим маленькі глисти небезпечні для великих тварин?

Паразити, перебуваючи в організмі «господаря», виділяють отруйні токсини і поїдають поживні речовини, абсолютно для них не призначені.

Якщо запустити захворювання і глисти будуть безперешкодно розмножуватися, може закупоритися кишечник, що загрожує інтоксикацією. Особливо небезпечні глисти для цуценят: їх отруєння через невеликих розмірів відбувається в рази швидше, зараження навіть може стати причиною відставання в розвитку.

Шкода приносять і мертві паразити: після загибелі вони розпрямляються, тверднуть і вражають стінки органів, в яких знаходяться.

Важливо! Глисти живуть не тільки в органах травного тракту. Існує близько 80 видів паразитів, і вони прекрасно себе почувають в тканинах легенів, серця, печінки, м'язів, навіть головного мозку. Ось чому не можна ігнорувати профілактику, Шукати паразитів тільки в фекаліях, пропускаючи інші симптоми глистів у собаки, лікувати вихованця самостійно, в т.ч. ліками, призначеними для людини.

Звідки беруться глисти у собаки?

Домашні тварини знаходять яйця паразитів в сирому м'ясі і рибі, в траві, брудних овочах і фруктах.

 

Якщо не стежити за собакою на прогулянці, вона може заразитися через воду з калюжі або якусь брудну, але їстівну, на її погляд, знахідку.

Багато хто дивується, виявляючи глистів у цуценят. Тут потрібно знати, що вони можуть заражатися від матері, через плаценту. Якщо цього не сталося, не виключено, що яйця паразитів потраплять в організм цуценя вже після його народження, через молоко.

Переносниками глистів можуть бути інші тварини і навіть комахи: мухи, таргани, блоха.

Очевидно, що вберегти собаку від глистів її господареві фізично неможливо, але правильна, постійна профілактика вирішує багато проблем.

Якою має бути ефективна профілактика глистів у собак

Превентивні заходи потрібно вживати одночасно за трьома напрямками:

  • обробляти їжу перед годуванням;
  • регулярно давати вихованцеві антипаразитарні засоби;
  • раз на рік здавати фекалії собаки на аналіз.

Обробляються перед годуванням сирі м'ясо, риба, фрукти, овочі. М'ясо можна не проварювати, щоб воно не втратило корисних властивостей, а просто обмити і обдати окропом або покласти на 2-3 доби в морозилку. Річкову і морську рибу фахівці радять все ж проварювати. Фрукти, овочі, ягоди обов'язково добре миються перед годуванням.

Важливо! Медикаментозна профілактика проти глистів починається рано: ліки потрібно давати вже 3-4 тижневому цуценяті. Після процедура повторюється кожні 3 місяці – все життя собаки!

ПОРАДА ВІД ВЕТЕРИНАРА
Додатково даються антипаразитарні препарати собакам за 10 днів до проведення вакцинації. Особлива увага приділяється профілактиці глистів у сук: їм ліки дається за 15 днів до тічки, якщо запланована в'язка, а також, в обов'язковому порядку, через 14 днів після пологів.

 

Профілактичні препарати зазвичай підкладаються в їжу, вливаються в пащу собаки ложкою або шприцом без голки.

Лабораторний аналіз фекалій проводиться раз на рік, але заспокоюватися і тим більше припиняти профілактику при отриманні негативного результату не можна, тому що:

  • не всі різновиди глистів виявляються в фекаліях;
  • на момент перевірки глисти можуть не досягти статевої зрілості або перебувати в дрімаючої фазі розвитку, що не дає можливості їх виявити.

Тому завжди варто спостерігати за станом собаки, щоб вчасно запідозрити появу паразитів.

Як зрозуміти, що у собаки з'явилися глисти

Профілактика зменшує ймовірність зараження, але не може дати повної гарантії, тому все ж варто звертати увагу на появу поширених ознак глистів:

  1. Собака більше їсть, ніж зазвичай, але при цьому помітно втрачає вагу або не набирає його.
  2. Бліднуть слизові оболонки, помітно знижується активність-симптоми анемії.
  3. Шерсть втрачає колишній блиск, без особливих причин виглядає як скуйовджена.
  4. Тварина періодично заковтує неїстівні предмети.
  5. У фекаліях виявляються слиз, кров, паразити.
  6. У тварини починаються чергуються запор і пронос.
  7. Блювота-часто спостерігається у заражених глистами цуценят.
  8. Роздутий живіт - також зазвичай буває у хворих цуценят.
  9. Часта поява шкірних захворювань.
  10. Собака катається по підлозі, розчісуючи анус.

Важливо! У дорослих собак симптоми глистів можуть не проявлятися. Тому не дивуйтеся, якщо ветеринар озвучить неприємний діагноз, перевірте ще раз, якщо вважаєте за потрібне, і негайно починайте лікування.

Лікування глистів у собак

Лікувати тварину бажано за участю ветеринара: тільки він зможе призначити препарат, що діє на певний вид паразитів, вжити заходів, якщо у собаки почнуться ускладнення.

ПОРАДА ВІД ВЕТЕРИНАРА
Обов'язково потрібно дотримуватися інструкцій, що додаються до препарату і/або даних лікарем. Якщо лікувальною схемою передбачається, наприклад, два прийоми ліків з інтервалом в 14 днів, не можна від неї відступати, мотивуючи поліпшенням стану собаки, відсутністю паразитів в фекаліях і т.п. особливу увагу варто приділити дозуванні і протипоказань ліки.

 

Одного прийому антигельмінтних препаратів для лікування собак від глистів може бути недостатньо. Загиблі паразити, що жили в травному тракті, обов'язково повинні вийти з організму, інакше почнеться інтоксикація. Якщо це не відбувається природним шляхом, наприклад, глистів було дуже багато і кишечник закупорився, собаці потрібно дати проносне або поставити клізму. Нерідко у молодих собак на тлі глистового зараження починається інфекція, що вимагає початку додаткового лікування. Також важливо вчасно вжити заходів, якщо все ж почалося отруєння.

Для здоров'я собаки дуже багато значать регулярна профілактика, своєчасне виявлення симптомів і лікування глистів. Багатьох проблем можна уникнути, якщо завжди пам'ятати про небезпеку зараження і виконувати вищевказані рекомендації.