Чи є життя в міській квартирі? А для собак?

Однозначно так, але не для всіх. Якщо живете в міських умовах і подумуєте завести чотириногого друга, варто дізнатися, які породи собак для квартири годяться, а які – ні. Якщо все обміркувати заздалегідь, вам не доведеться виганяти собаку, шукати їй терміново іншого господаря і заспокоювати дітей, які встигли звикнути до вихованця.

Що потрібно враховувати при виборі собаки для квартири

При підборі породи варто попередньо зіставити кількість членів сім'ї і розмір квартири. Уявіть, що скоро з'явиться ще одна дитина. Звичайно, цуценяті в квартирі не потрібна окрема кімната, але певний вільний простір йому буде потрібно. Собака не повинна плутатися постійно під ногами або сидіти на одному місці через дефіцит простору.

Важливо звертати увагу на:

  • розміри собаки;
  • особливості догляду;
  • характер тварини;
  • вимогливість до активних ігор.

Також варто чітко розуміти, для чого заводиться собака: для охорони, ігор з дітьми, ранкових і вечірніх пробіжок, боротьби з самотністю і так далі.

Оскільки у всіх нас різні вимоги до вихованців, кращої породи собак для квартири просто не існує, але є найбільш підходящі, з яких можна вибирати.

10 порід собак, які можуть ужитися з вами в міській квартирі

І ви з ними; -)

Такса

ТаксаВи напевно знаєте як вона виглядає-короткошерста, невисока (не більше 30-35 см), Довга, на маленьких ніжках. Такси-природжені мисливці, тому вони дуже активні і розумні. Вони віддані господарям і вимагають їх уваги натомість. Можуть бути непередбачувані через вміння приймати рішення самостійно.

Кому підійде. Великий, галасливій родині, що віддає перевагу активному відпочинку.

Кому не підійде. Людям, які не мають можливості багато гуляти з таксою.

Бассет-хаунд

Бассет-хаундЩе один мисливець, приваблює забарвленням, великими вухами і добрими сумними очима. На вигляд схожий на таксу: довгий, невисокий (не більше 40 сантиметрів), кремезний, що і дозволяє віднести його до кращих порід собак для квартири. Бассети товариські, люблять гуляти, легко ладнають з дітьми. Вони голосно гавкають, якщо захоплені чимось, цікаві, можуть дратувати своєю впертістю, поганою здатністю до дресирувань і повільністю.

Кому підійде. Людям, яким потрібно просто спілкування, а не беззаперечне виконання команд. Сім'ям з дітьми.

Кому не підійде. Людям, практично не буває вдома: на самоті бассети налягають на їжу і багато сплять.

Йоркширський тер'єр

Йоркширский терьерДосить популярний, визнається однією з кращих маленьких порід собак для квартири (не більше 23 сантиметрів у висоту), тому що дуже невибагливий, з ним впорається і новачок, і досвідчений собаківник. Тер'єри-товариські, веселі, вміють любити і бути відданими, не вимагають дуже активних прогулянок, хороші сторожі.

Кому підійдуть. Сім'ям з дітьми, які перебувають в тому віці, коли нескладно зрозуміти, що з такими маленькими собачками потрібно дбайливо поводитися. Сім'ям, у яких є інші тварини: тер'єри можуть з ними порозумітися. Людям, які потребують друга, а не слузі: собачки не дуже добре піддаються дресируванню.

Кому не підійдуть. Людям, що живуть в переважно холодному кліматі: тер'єри дуже теплолюбні. Тим, хто не любить рухливі ігри і тривалі, часті прогулянки.

Мопс

МопсШвидко закохує в себе великими чорними очима і просить виразом мордочки. Мопси дуже прив'язуються до господарів, люблять і активний, і «ледачий» відпочинок, цілком миролюбні, ладнають з дітьми. Зростання у них невеликий, не більше 36 сантиметрів, так що це якраз собака для міської квартири.

Кому підходить. Літнім, одиноким людям, сім'ям з дітьми. Недосвідченим собаківникам.

Кому не підходить. Малоемоційним людям, тим, хто частіше буває на роботі, ніж вдома: мопси обожнюють, коли їх гладять, погано переносять самотність. Людям, у яких вже є вихованці: ця собака може ревнувати.

Карликовий пудель

Карликовый пудельЗростання пуделя не перевищує 38 см.Собака активна, розумна, весела, піддається дресируванню, може радувати господаря трюками. Однозначно сказати, що вони ладнають з дітьми, завжди врівноважені, не можна. Пуделі-це точно собаки для квартири, але вони вимагають особливого догляду: регулярні чистка вух, зубів, стрижка вовни.

Кому підходять. Молодим людям, які люблять активний відпочинок, сім'ям з підрослими, дорослими дітьми.

Кому не підходять. Людям, які не зможуть проводити з пуделем достатньо часу.

Англійський бульдог

Английский бульдогНевелика собака (зріст – 40 см). Бульдоги розумні, в міру активні, дуже прив'язуються до людини, ладнають з дітьми, вважаються хорошими друзями. Певний регулярний догляд бульдогам потрібно, але його не можна назвати обтяжливим. Потрібно постійно стежити, щоб собака приймала фізичні навантаження. Якщо цього не робити, бульдог може лінуватися і заробити проблеми із зайвою вагою.

Кому підійде. Сім'ям з дітьми, одиноким, літнім людям, новачкам в собаківництві.

Кому не підійде. Людям, які не впевнені, що Англійський бульдог-це підходяща собака для їх квартири і взагалі: тварини дуже погано переносять розлуку зі своєю сім'єю. Тим, хто не знають, як поставляться до собаки, яка пускає слину і хропе. До того ж бульдоги можуть страждати метеоризмом, проблемами з травленням – до цього теж потрібно бути готовим.

Ши-тцу

Ши-тцуЙого шикарна шерсть вимагає щоденного догляду, але звикнути можна. Зростання ши-тцу не перевищує 28 см, він дуже веселий, любить увагу, уживається практично з усіма в будинку.

Кому підійде. Сім'ям з дітьми, які вже містять інших тварин, одиноким людям.

Кому не підійде. Людям, не готовим до регулярного догляду, спілкуванню з собакою, активним іграм. Складно з рухомим ши-тцу може бути літній людині.

Бігль

БигльВін симпатичний, веселий, розумний, відносно невисокий – не більше 40 см у висоту. Ці собаки підходять для квартири, але потрібно пам'ятати, що вони можуть голосно і настирливо гавкати. Відкоригувати подібну поведінку і стримати надмірну активність тварин можна за допомогою раннього навчання, якому вони добре піддаються.

Кому підійде. Сім'ям з дітьми, навіть тим, у яких вже є собаки. Самотнім людям, які чекають від вихованця позитивних емоцій.

Кому не підійде. Сім'ям, де є коти і дрібні тварини: біглі можуть бути небезпечними для них. Літнім людям: рухливі і гучні собаки можуть стати для них випробуванням. Людям, які часто не бувають вдома: біглі на самоті починають нервувати, гризти все, що попадеться.

Чихуахуа

ЧихуахуаЗважаючи на свого невеликого розміру (зростання – не більше 23 см) і витонченого будови тіла, чихуахуа багато хто може назвати кращою породою для квартири. Вони віддані, товариські, активні, розумні, незважаючи на свої розміри, хоробрі і навіть зухвалі. Через надмірну прихильності до господаря можуть бути ревниві.

Кому підійде. Сім'ям з дітьми старшого віку: маленькі діти можуть ненавмисно завдати маленької чихуахуа каліцтва. Літнім, самотнім, людям з обмеженими фізичними можливостями.

Кому не підійде. Людям, мало буває вдома: на самоті ця собака може голосно, довго гавкати, що навряд чи сподобається сусідам. Сім'ям, у яких вже є улюблені вихованці: ревнощі і агресія чихуахуа можуть стати проблемою.

Карликовий шпіц

Карликовый шпицЗ назви породи собаки зрозуміло, що для квартири вона підходить (зростання не перевищує 48 см), але проблемою може стати необхідність достатніх фізичних навантажень. Шпіц потребує хорошого догляду, ранньої соціалізації, але якщо це забезпечити, то винагородою стануть відданість родині, добрий і веселий характер собаки.

Кому підійде. Сім'ям, де є діти – для них шпіц може стати хорошим другом, самотнім людям.

Кому не підійде. Людям, які не люблять активний відпочинок, не можуть приділяти достатньо часу догляду за собакою і її вихованню. Тим, хто часто відлучається з дому. На самоті шпиці можуть нервувати: багато гавкати і жувати все підряд.

Очевидно, що всі перераховані породи вимагають уваги. У більшості випадків цуценята після появи в квартирі вимагають правильної соціалізації, чуйного виховання, часто не без допомоги фахівців. Не заводьте собаку просто так, не дізнавшись попередньо про характеристики породи і особливості догляду, і це вбереже вас, вашу сім'ю і беззахисну тварину від розчарувань.