Як і чим годувати цуценя, щоб він ріс здоровим?

Збалансоване, правильне харчування означає Для собак дуже багато. Якщо господар знає, чим годувати цуценя і виконує рекомендації ветеринарів, велика ймовірність того, що розвиток піде правильно, вихованець буде життєрадісним і довго проживе. Для годівлі використовуються готові корми і продукти натуральні, практикується і змішане харчування. Суперечок навколо цього питання предостатньо, якусь одну зі сторін прийняти складно, гідності є у натурального і так званого штучного харчування, вирішувати доведеться господареві.

Корми - як давати, чим зручні і корисні

Основні переваги кормів - це зручність застосування і колосальна економія часу. Проблема, чим годувати маленького цуценя знімається геть. Єдине, що доведеться робити – ділити корм на порції і давати його за часом. Корми випускаються різних видів, розрахованих на цуценят різного віку і розмірів, в них в збалансованій кількості містяться вітаміни і мінерали.

Корм потрібно замочувати перед подачею. Для розмочування 100 грамів корму потрібно близько години, для цієї кількості береться 300-350 мл води. Щоб їжа не прокисла, її рекомендується розмочувати перед кожною годуванням.

Натуральні продукти - що давати, в якій кількості

Натуральне вигодовування передбачає годівлю м'ясом, кашами, овочами, вареними яйцями, сиром – щоб щеня отримувало все, що потрібно для розвитку.

Половину щоденного раціону становить м'ясо, ще 40% – це каші і 10% – овочі. Додатково вводяться яйця і кисломолочні продукти (сир, йогурт, кефір, сироватка), м'ясо можна і потрібно періодично міняти на рибу.

Яловичина. Щоб вигодувати цуценя, йому дається нежирне м'ясо: кролик, телятина, яловичина і індичка. Його бажано проморожувати 2 доби перед подачею - щоб вбити шкідливі мікроорганізми. Дається м'ясо розмороженим, в сирому вигляді. Третю частину одноразової норми можна змішувати з крупою за 5 хвилин до її готовності. Каша, що пахне м'ясом, більше сподобається цуценяті, і поступово він до неї звикне.

Риба. Риба дається варений, без кісток, зазвичай пару раз в тиждень – потрібно дивитися, подобається вона собаці чи ні.

Крупи. Каші варяться на бульйоні з овочів або кісток, на молоці, воді. Цуценятам можна давати вівсянку, рис, гречку. Вариться крупа хвилин 15-20, рідина повинна її покривати на 1,5–2 см.про можливість додавання м'яса написано вище.

Овочі та зелень. Якщо запитати у ветеринара, чим можна годувати цуценя, він скаже, що йому потрібно давати кабачок, брокколі, якщо сезон дозволяє, петрушку, щавель, кріп. Також корисні гарбуз і морква, але помаранчеві овочі – це потенційні алергени, тому вони даються потроху, з великою обережністю. Згодовуються овочі вареними або тушкованими, зелень – в сирому вигляді, але добре промитої. Сирим можна давати хіба що яблуко, але очищеним, не більше четвертинки в день.

Щеня може не захотіти їсти овочі в чистому вигляді, тому, якщо буде впиратися, їх можна підмішувати в кашу, як і м'ясо, попередньо порізавши або розім'явши в пюре.

Кисломолочні продукти. Вони повинні бути без консервантів і барвників, тобто для годівлі цуценят їх краще не купувати, а робити самостійно.

Яйце. Приблизно 2 рази на тиждень даються яйця перепелів або курей, перед подачею вони обов'язково проварюються.

ЗМІШАНЕ годування

При такому харчуванні від круп потрібно відмовитися, з кормом комбінуються тільки м'ясо, при бажанні – з протушеннимі овочами.

З ранку дається корм, а ввечері, після прогулянки, м'ясо-тільки через 5 годин після корму, не частіше 3 разів на тиждень.

На ніч, незалежно від схеми харчування, завжди бажано давати тільки м'ясо, без овочів і круп – це забезпечить здоровий сон і дозволить собаці менше бігати в туалет.

Часто запитують, чим годувати місячного і 2-місячного цуценя. Перераховані вище продукти даються незалежно від віку, головне, дотримуватися норму і періодичність годування.

Як правильно розрахувати кількість їжі і прийомів їжі

З готовими кормами простіше-дозування вже розрахована, вона вказується на упаковці. Щоб розрахувати одноразову порцію натуральних кормів, потрібно взяти 5-10% від ваги собаки, тобто, щоб годувати цуценя до 2 місяців, який важить приблизно 4 кілограми, готується 200-грамова порція. Більш точно обсяг обчислюється за потребами собаки: якщо вона не доїдає, краще зменшити порцію, якщо помітно, що залишається голодним, варто додати їжі.

Підростаючі собаки повинні їсти часто, буквально по годинах:

  • годувати цуценя в 1-2 місяці потрібно 6 разів на день, з тригодинними інтервалами, починаючи з 7 ранку, до 22.00;
  • 2-4-місячному цуценяті їжу дають 5 разів на день, з 7 ранку до 22.00, але з великими, рівними інтервалами;
  • 4-6-місячному цуценяті-4 рази на день, знову ж таки, зі збільшеними інтервалами;
  • 6-10-місячному-3 рази;
  • 10-12-місячному - всього 2 рази, о 7.00 і о 21.00.

Крім знання, як і чим годувати цуценят, потрібно пам'ятати, що, даючи їм їжу, їх можна одночасно привчати до дисципліни. Мисочку з їжею ставлять на 15-20 хвилин, потім вона забирається, навіть якщо собака не встигла з'їсти все. Це позбавляє господаря від необхідності прибирати кислу і засохлу їжу, а собаку привчає наїдатися тим, що дають.

Чиста вода повинна бути постійно у собаки, для неї ставиться окрема миска.

Правильна годівля - це запорука здоров'я на все життя і виховні моменти, які небажано упускати.